Previous Next

A legelterjedtebb anyag, ami függőséget okoz, a cukor!


Korábban már írtam a cukorról, most egy kicsit tovább viszem a témát…
A cukorfüggőség valóban létező állapot és le lehet róla szokni, pedig komolyabb addikciót okoz, mint a heroin!
Erről is fogok írni ebben a cikkben, meg az Oreo-ról is.


A cukor, a glükóz egyik formája, energiát szolgáltat a szervezeted számra, sőt az agyunk minden sejtjének! Ugyanígy a gyümölcscukrot, vagyis fruktózt és a tejcukrot is fel tudjuk használni, glükózzá alakítva, hogy energiához jussunk. És pont.
Ez alapján mondhatnám, hogy szükség van rá, de még sincs. Ugyanis másból is elő tudunk állítani glükózt, ha szükséges, amik még tápértékkel is bírnak, mint például az édesburgonya, burgonya, répa, rizs, tápióka, amik keményítő tartalmúak. Továbbá fehérjéből és zsírokból.

Így például a pajzsmirigy hormon típussal rendelkezőkre és a fehérje anyagcserével rendelkezőkre is jellemző, hogy helytelen táplálkozás esetén a keményítő tartalmú (rizs, búza, burgonya, tésztafélék, kenyér) élelmiszereket részesítik előnyben, így hajlamosakká válhatnak a cukorbetegségre és az elhízásra.


Szinte minden fogyasztásra készített termékben van cukor! Például: Fűszerkeverékek, ketchup, szószok, krémek, joghurtok, pudingok, alapok, kekszek, desszertek, italok, üdítők, ropogtatnivalók és húskészítmények – igen, jól írtam, még a bacon is tartalmaz cukrot! Nézd meg a hűtőben a felvágottak összetevőit.

És az sem segít, hogy az olcsóbb árfekvésű termékekből sem sajnálják ki, mert maga a finomított cukor olcsó tartósítószer és ízfokozó.
Rengeteg élelmiszer tartalmaz rejtett cukrokat, ahogy a felsorolt példák mutatják, sokszor nem is gondolnánk, mi minden!
Könnyen hozzájuthat bárki!

 



Gyakorlatilag a cukor bűvkörében élünk. Egyre több az inzulin rezisztenciával diagnosztizáltak és a cukorbetegségben élők száma. Ahogy a terhességi cukor megjelenése sem csekély manapság a kismamák esetében.
Az édes íz kivált egy hormonreakciót - az inzulinreakciót, ezzel gátolva a fogyást. Egyszerűen, kicsit sarkosítva, amíg cukor van a szervezetedben, nem fogysz!

Az édesítőszerek használata sem oldja meg a helyzetet! A cukor az cukor, a testünk nem tesz különbséget! Mindegy, hogy az pötyi, vagy gyümölcs!

És hiába a kalória deficit, ugyanolyan cukornak bontja le a szervezetünk, elraktározza a májban és a vázizomban, majd a felesleget pedig a zsírban. Persze annak, akinek minimum 30 kg feleslege van, kalóriadeficittel, ha marad is cukor az étrendjében, képes fogyni, de a vércukra (hacsak nem eleve cukorbeteg már) nem lesz jobb és a fogyás sem lesz hosszú távú!

Minél többet eszel, annál többet kívánsz, folyamatos éhségérzettel. És ha túlzásba visszük a cukros/cukrozott ételek fogyasztását, agyunk azon része, mely jelzi a jóllakottság érzetét, megzavarodik.
Pláne, ha nem fogyasztunk valódi ételeket, tápanyag és rost dúsan, a kiéhezett szervezetünket nem érdekli más, csak az, hogy gyors energiához jusson és az agyunk egyből valami péksüteményért, vagy édességért kiált.
Sóvárogsz utána, majd megőrülsz, hogy ehess valami édeset!

Sőt, az sem kizárt, hogy nem édesre vágysz, hanem valami sósra, jó kis kencére, felvágottra és pékárura… Esetleg a chips, vagy a meki nem megy ki a fejedből és már érzed az ízét a szádban?!
Igen, mert azokban is van cukor és keményítő, emiatt kiválthatják ezt az érzést!



Mikor beszélhetünk függőségről?

Ha teljesen elveszíted a kontrollt és nem tudsz nemet mondani. Ha napi szinten kell valami édességet enned, különben teljesen elborul az agyad, vagyis leesik a vércukrod, remegsz, szédelegsz, dekoncentrált leszel. Ha már úgy érzed, hogy nem teljes a napod nélküle és nem vagy képes lemondani róla, amikor már észre sem veszed, hogy automatikusan megveszed, vagy nyúlsz érte, hisz így tudod szinten tartani a vércukrodat, különben jön a rosszullét, a boldogság és kiegyensúlyozottabb érzés helyett. Ez egy ördögi kör.
Ami a legrosszabb, hogy minél nagyobb testsúllyal rendelkezel, annál nehezebben dolgozza fel a szervezeted az inzulint és ez növeli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát!
A cukor a „hyperpalatables food” kategóriába tartozik, vagyis a függőséget okozó ételek közé.
Szép kis lista van róluk, később azokról is írok!
Ezek mind feldolgozott élelmiszerek, melyek stimulálják a boldogságközpontot az agyunkban, hormonreakciót váltanak ki, azaz beindítják a dopamin termelést.
S mint tudjuk a dopamin felelős az örömérzetért és ki ne akarná jól érezni magát?
Tudatosul bennünk a cukor adta jó érzés, és amint rosszabbra fordul a hangulatunk, egyből olyasvalamihez nyúlunk, ami kellő mennyiségben tartalmazza azt a dopamintermeléshez.

Az a tipikus jelenet megvan az amerikai filmekből, mikor a csajok kisírt szemmel ülnek valami romantikus film előtt a kanapén és egy doboz fagyit zabálnak minden kontroll nélkül?
Pont ezért, meg azért, mert jó reklám volt az egyik legnagyobb amcsi fagylalt gyártónak…

"Sajnálom Magam Eper Fagylalt" 
Forrás: internet

Az étkezéseink már rég nem a funkcionalitás jegyében telnek, szociális időtöltés lett az evés.
Szeretünk beülni egy jó étterembe a barátokkal, sorozat maraton közben majszolni valamit, de akkor is, ha egyedül vagyunk és unatkozunk – mondjuk ez társaságban is simán előfordul. A már említett csalódás, szomorúság okozta – érzelmi – evés is jellemző, ahogy a stresszhelyzet is evésingert vált ki egyes emberekből. A jutalmazó étkezések már csak a jéghegy csúcsa!
Ezért nem figyelnek, és nem foglalkoznak azzal, hogy mikor mit és mivel és mennyit esznek.


Még egy kiadós edzés után is előfordul, hogy valami kevésbé tudatos és tápláló kaját kívánunk meg, valami szemetet.
A függőséget lehet tagadni, vagy sajnos észre sem venni.

Patkányokon vizsgálták, hogy ha cukorral etetik őket, az agyukban olyan elváltozások jelentkeztek, mint azoknál, akik épp a drogokról szoknak le. Ez az állapot emberek esetében már úgyis előidézhető az agyban, ha csak egy tejturmix képét látják.

Prof. Joseph Schroeder (Pszichológia professzor, a viselkedési neurológiai program igazgatója, Connecticut Egyetem):
„A magas zsír és magas cukortartalmú élelmiszerek ugyanúgy stimulálják az agyat, mint a gyógyszerek.
Annak ellenére, hogy a kábítószerek, mint a kokain és a morfin jelentős egészségkárosodást okoznak, a magas zsír és cukortartalmú élelmiszerek még nagyobb veszélyt jelentenek a hozzáférhetőségük miatt.”

Ezen élelmiszerek addiktív hatásának vizsgálata alatt a világhódító OREO-t is vizsgálta Schroeder (patkány kísérletek), majd megállapították, hogy a sütemények fogyasztása több idegsejtet aktivált az agy boldogság központjában, mint a kábítószerrel való visszaélések!

A cukorfüggőség leküzdése, elkerülése:
Változtasd meg az étkezési szokásaid, súlyosabb esetben válts életmódot!
A kiegyensúlyozott, valódi és feldolgozatlan ételekből összeállított étrenddel mentesíthetjük a szervezetünket, nem csak a cukortól!
Egyensúlyba hozza a vércukorszintet, visszaállítja és megtartja a hormonszinteket, megakadályozza az inzulincsúcsot és a cukor utáni vágyat is.
Fehérje, jó zsírok és jó szénhidrátok az egyéni típusoknak megfelelő arányban!
A természetes, protein, zöldség és gluténmentes gabonák.
Étkezések előtt fél kávéskanál Glutamin is segít optimalizálni a vércukorszintünket.

Fehérje:
Érdemes magas fehérjetartalmú ételeket választani, mint például a csirke, pulyka, halak, tojás, magvak, babfélék. Ezek lassabban szívódnak fel, lassabban emésztjük őket, így hosszabb ideig tart a teltségérzet, így csökkentve a sóvárgást.

Tápanyagok:
Ahogy a magas fehérje tartalmú ételek, úgy a rostok is több energiát adnak, hosszabb időn át, mert nem emelik hirtelen a vércukorszintet, így nem is zuhan vissza, éhséget okozva.
Érdemes lehet már a reggelit rost dúsan fogyasztani, elnyújtva a teltségérzetet.
A rendszeres rost fogyasztással megelőzhető a divertikulózis (a vastagbél zsákszerű kiöblösödése), a vastagbéltumor, az elhízás és a cukorbetegség is!
A rostok lehetnek oldhatók, vagy oldhatatlanak.
Együnk oldódó rostokat gyümölcsökből és zöldségekből – még a zab is ide tartozik (zabkorpa, zabpehely), valamint nem oldódó rostokat a teljes értékű gabonákból.
Gyümölcs mellé érdemes magvakat, vagy gabonát fogyasztani, hogy a gyümölcscukor miatt lassítsuk a felszívódást! Például egy alma, egy marék dióval. Sokkal egészségesebb megoldás, mint a napi egy tábla csokit megfelezni! ;)
Az élő tápanyagokban gazdag szuperételekkel (Superfoods) segíthetjük a szervezetünk vércukorszintjének helyreállítását, ilyen például a Spirulina.
A króm, mangán és magnézium hiánya a szervezetünkben cukoréhséget okoz, ezeket folyékony formában érdemes pótolni!
(A króm több, mint 80%-a elpusztul az élelmiszerek feldolgozása során!)

Összetett szénhidrátok:
A fehér liszt, így a fehér kenyér és hasonló pékáruk, kekszek, ropik. Valamint a fehér rizs és a burgonya is összetett szénhidrátok, keményítő tartalommal. Ezeket a szervezetünk egyszerű cukorrá bontja le. (És ezek - kukorica keményítő, burgonyakeményítő -találhatók a legtöbb bolti gluténmentes termékben, mert sokkal olcsóbb így az előállítása, mintha kölessel, quinoa-val, vagy amaránttal, esetleg a legkézenfekvőbb barna rizzsel készülne!) Ezért a vércukorszintünk ugyanúgy reagál, megemelkedik hirtelen és le is zuhan, ahogy a cukortól szokott.
A keményítők közül a legjobb választás az édesburgonya, vagy a sütőtök, melyek fogyasztásával kielégíthetjük az édes íz iránti vágyunkat. Nem csak főételek, de desszertek is készülhetnek belőlük!

Egyszerű szénhidrátok:
Ebbe a csoportodba, azaz a monoszacharidok közé tartozik a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz) és a galaktóz, amiket figyelembe kell venni. Ezek mind gyorsfelszívódásúak, azaz a fogyasztást követően igen rövid időn belül jut általuk a szervezetünk energiához. Ebből következik, hogy a vércukorszintünk is hirtelen az egekbe szökik.
Édesítésre gyakran használnak fruktózt, és jelölik LIGHT-ként a termékeket.
Ilyenek a szirupok (rizs, kukorica, juhar stb), a méz, és a dextróz is.

A cukrok típusairól egy másik cikkben írok még!

A vércukorszint optimalizálása érdekében a szénhidrátok felszívódására érdemes még figyelni! Az inzulinrezisztencia esetén is ez a protokoll érvényes, abban az esetben még a grammokat is számolják!

Az alábbiak alapján osztódnak el a szénhidrátok a nap folyamán:
Reggeli: lassú
Tízórai: lassú és gyors
Ebéd: lassú
Uzsonna: gyors
Vacsora: lassú
Kései vacsora: lassú

Rendszeres mozgás:
A mozgással ki tudjuk üríteni a glikogén raktárainkat, segítve a sóvárgás csökkentését.
Az anyagcserénk felgyorsul, javul, ezzel segítve a fogyást is.
Ha tudatosabban táplálkozunk, és nem engedünk az edzés után ránk törő sóvárgásnak, a mozgás hatására a vércukorszintünk is optimalizálódik, és jobban bírjuk a terhelést!

Türelem, kitartás:
Idő kell, míg kiürül a szervezetünk és csökken a függőség. Ezt sajnos ki kell várni, türelmesen és kitartóan!
Fokozatosan vonjuk ki az étrendünkből a cukros ételeket, üdítőket.
Felejtsük el a már kötelezővé vált desszerteket, a tízórai kávé, vagy ebéd, esetleg a vacsora mellé.
Érdemes lehet kipróbálni magunkra főzni, mert akkor biztos, hogy nem kerül nem kívánt cukor az ételbe! Ehhez dobozolni kell. Ma már nem ciki dobozból enni!
Ebből akár életmódváltás is lehet, ami így elsőre elbizonytalaníthatja az embert, de a szervezetünk mérhetetlenül meghálálja!
Mindenkinek a céljától és az akaratától függ, hogy mennyit tesz bele, hogy mennyire akarja a változást!

Éhesen nehezen állunk ellen a cukor csábításának! Ezért is az egyik alapvető életmódváltó tipp, hogy NE MENJÜNK VÁSÁROLNI ÉHESEN!
Sőt, a túlzásba vitt koplalás pajzsmirigy betegséghez vezethet, de erről majd máskor írok!

Ha az említett változtatások ellenére sem múlik a cukor iránti sóvárgás, érdemes laborvizsgálatokat végezni testalkattól függetlenül!!
Esélye lehet az inzulinrezisztenciának, súlyosabb esetben pedig a cukorbetegségnek!
Amennyiben szükséged lenne egy átfogóbb és személyre szabottabb étrendi ajánlásra, írj az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre!

Tags:
© 2017-2019 Békássy Csaba - Csabi mester. Minden jog fenntartva. Sablon: JoomShaper

A kényelmes és biztonságos online fizetést az OTP SimplePay rendszere biztosítja.