A gyömbér

Van egy növény, amit szinte mindig érdemes tartani az otthonotokban. Van, aki imádja, van, aki kifejezetten nem kedveli ezt a karizmatikus ízzel bíró fűszer- és gyógynövényt!
Lehet, hogy nem is tudtok róla, de már fogyasztottátok is…

Ez a GYÖMBÉR!

Ha még nem ismeritek, barátkozzatok most meg vele és a hétvégi bevásárlásnál tegyetek a kosaratokba egy gumót, hogy a jótékony hatásait mihamarabb elkezdhessétek élvezni!

Táplálja az immunrendszer számára fontos anyagok szabályzórendszerét. Nyugtató, antiszeptikus hatása van a szervezetünkre, segítségével megbirkózhatunk a szél és a hideg környezeti hatásaival.
Képes csillapítani a fájdalmat, enyhíteni a gyulladást. Alkalmazható még reuma és izomgörcsök esetén is!
Jó a migrénre, a parlagfű allergiára. Fogfájásra és ízületi gyulladásra is alkalmazható.
Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Cukorbetegek számára is igen hasznos, mert segít kordában tartani a vércukorszintet, növelheti az inzulin hatékonyságát, emellett pedig a különböző, a diabétesszel összefüggő szövődmények rizikóját is csökkentheti.


A gyömbérolaj egy esszenciális olaj - elengedhetetlenek az emberi szervezet számára, ugyanakkor a testünk nem képes előállítani őket. Gyakran alkalmazzák emésztési problémák és émelygés esetén (legyen az terhességi hányinger, tengeribetegség, vagy másnaposság).
A gyömbérolaj nem toxikus és általában nem irritáló (kivéve, ha nagy töménységű), de az érzékeny bőrt irritálhatja és fényérzékenységet okozhat.

Gasztronómiailag is sokoldalú: levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát is.
A kínai és indiai konyha állandóan használt, kedvelt fűszere. Amennyiben otthon készítetek vele ételt, csak a főzés utolsó fázisában ízesítsétek vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Mivel elég intenzív az aromája, óvatosan kell adagolni! Ha túl sokat használtok belőle kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. Így, ha valaki először kóstolja majd, nem fogja megszeretni! 
Egy kis történelem is fűződik hozzá: Konfucius a legenda szerint minden ételét gyömbérrel szórta meg. Az ókori kínai, indiai, római és görög orvosok is említették írásaikban.

A 6-gingerol és a 6-szagol nevű vegyületek például a kutatók szerint az agy „hányásközpontjára” hatva elnyomják az öklendezési ingert, s az emésztőrendszerbe jutva enyhítik az émelygést is. A 6-gingerol hatásos antioxidáns. mely gátolja a nitrogén-monoxid termelődését. E szabadgyök kialakulásának gátlása bizonyítottan csillapítja a fájdalmat és a gyulladást.


A gyömbér a rákos sejtek szaporodását gátló hatással is bír:


Egereken végzett vizsgálatok során a vastagbélrák növekedését gátolta (Minnesotai Egyetem, 2009), emlőráksejtekben az áttétek kialakulását megakadályozza (koreai tudósok által végzett vizsgálatok), koleszterinszint-csökkentő (iráni kutatások).

Csak tiszta, feszes és kemény gyökértörzseket érdemes venni, ezek szorosan fóliába csomagolva több hétig is eltarthatók a hűtőszekrénybe zöldséges fiókjában.

Őrölt változatát a fűszerpolcokon találjátok!

Meghűlés esetén, vagy csak mert a hideg időben jól esne egy immunerősítő tea:
Gyömbér tea, citrommal (Vagy mézzel amennyiben nem vagy fruktóz érzékeny! Betegség alatt nem diétázunk, ezért ha fogyás céljából zárod ki a mézet, inkább ne tedd!) és fahéjjal.
Vágj le a gumóból kis szeleteket és öntsd nyakon felforralt vízzel. Facsarj bele citromot, vagy dobd fel egy kanál mézzel, egy kis fahéj, és ha kicsit kihűlt (mondjuk amíg veszel egy forró zuhanyt), fogyaszthatod is!

 

Tags:
© 2017-2019 Békássy Csaba - Csabi mester. Minden jog fenntartva. Sablon: JoomShaper

A kényelmes és biztonságos online fizetést az OTP SimplePay rendszere biztosítja.