A sushi titka

Az egyik kedvenc mondásom olyanoktól, akik épp fogyni szeretnének, vagy az egészségük megőrzése érdekében mentesen táplálkozni:
"De hát sushit ehetek, az diétás!"
Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nem!


A sushi rizs elkészítéséhez ugyanis sushi ecet (rizsecet) is szükséges, ami márkától függetlenül ecetet, sót és cukrot tartalmaz (szacharózt, de van hogy melaszt is).
Amit még nagyon sokan nem tudnak, és én nem győzöm mondani:
Az eredeti sushi rizs elkészítéséhez - a rizsecetén kívül - még több cukor kell!

Így például 50 dkg sushi rizshez 55 g cukor és a 70 g rizsecet!

Mondhatnánk, hogy nem olyan sok ez, de akkor is cukrot viszünk be a szervezetünkbe, ami nem segíti a fogyást/életmódváltás/egészségi állapotunk javítását! És azt is tudjuk, hogy nem 3-4 makit eszünk meg egy ilyen alkalommal...

És ez még nem minden!
Észrevettétek már?
A szójaszószok mind tartalmaznak búzát!
Ezért, a gluténérzékenyeknek is nagyon kell vigyázniuk, ha fogyasztanának a japán finomságból!
A Kikkoman cég gyárt gluténmentes szójaszószokat, ezt a márkát találhatjátok meg az éttermek többségében.
(Hülyén hangzik, de inkább rendeljetek magatoknak és vigyétek magatokkal, mert nagy valószínűséggel nem fogtok kapni az étteremben. Egy próbát vagy egy előzetes telefonos érdeklődést mindenképp megér!)

Azt is ki kell, hogy emeljem, hogy a szója fogyasztást érdemes minimalizálni, inkább csak akkor fogyasszuk, ha például mindenképp sushit kívánunk!
Hormonális reakciókat vált ki, hiszen fitoösztrogén!
Ösztrogén dominancia esetén eleve kerülendő, s ebben a nők 90%-a érintett!

A majonézes darabokat sem árt kerülni!
A majonéz összetevői: finomított napraforgó olaj, ivóvíz, mustár (ivóvíz, ecet, mustármag, cukor, étkezési só), tojássárgalé (tojássárgája, étkezési só), cukor, ételecet, étkezési só, módosított keményítő, sűrítőanyag (xantángumi), étkezési savak (citromsav, tejsav), antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA).

Ezen információk tudatában válasszuk ki a makik és nigirik darabszámát! A legjobb, ha nagyon ennénk, ha egy kiadós edzés után lakomázunk belőlük!

Tags:
© 2017-2019 Békássy Csaba - Csabi mester. Minden jog fenntartva. Sablon: JoomShaper

A kényelmes és biztonságos online fizetést az OTP SimplePay rendszere biztosítja.