Ez a kettő lett az idei kedvenc karácsonyi receptem!
A hagyományos recepteket sem készítettem el soha, de ezek után nem is nagyon fogom!
A mézeskalács:
* 32 dkg #szafireform gluténmentes zabliszt
* 12 dkg tisztított vaj (vagy legeltetett vaj, ha nem gond a tejtermék)
* 20 dkg méz
* 2 tojássárgája
* 1 tk szódabikarbóna
* 2 tk mézeskalács fűszerkeverék - #szafireform keksz fűszerkeverék
* csipetnyi só
Keverd össze a lisztet a fűszerkeverékkel és a sóval, majd add hozzá a többi anyagot és gyúrd össze alaposan egy nagy gombóccá.
A kész tésztát csomagold be egy fóliába és tedd hűtőbe 1-2 órára. A ragacsos állagának kell a hűtés, utána válik formázhatóvá.
Ezután gyúrd át, nyújtsd 5 mm-es vastagra és a formákkal már ki is szaggathatod, utána helyezd őket egy sütőpapírra. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd 10-12 percre tedd a sütőbe a kekszeket.
Cukormázat nem készítettem, de ha nem a zserbógolyókra koncentráltan volna közben, asztalt gyümölcsökkel, vagy magvakkal is díszíthettem volna őket, mint régen, a suliban.
Zserbógolyók:
* 20 dkg darált dió
* 20 dkg darált keksz - #majomkenyérkeksz vagy #szafireform földimandula liszt, vagy zabdara
* 25 dkg házi cukormentes sárgabaracklekvár
* 2 tábla stevia-s étcsokoládé
* 1 ek kókuszolaj
A diót, a kekszet és a lekvárt gyúrjuk össze és a kapott masszából formázzunk kis golyókat.
Tegyük legalább 30-40 percre a hűtőbe.
Az étcsokoládét daraboljuk, törjük fel, majd olvasszuk fel gőz fölött. Utána adjuk hozzá az olajat, és hűtsük langyosra.
2 fogpiszka segítségével mártsuk meg a golyókat a csokiban és helyezzük egy sütőpapírral lefedett tálcára. Így helyezzük minimum 30 percre a hűtőbe, hogy megdermedjen a csokimáz.
Tényleg zserbó íze van! A családommal a zserbógolyókat ezennel ünnepiesen megszavaztuk állandó karácsonyi desszertnek!
Egyszerű, mentes és nagyon finom gyors desszertek - csak győzzük kivárni, míg kihűlnek!
Szafi Reform termékek kedvezményes vásárlásához ezen a linken tudok segítséget adni.
- Eni -