Személyi edzés

Mivel kicsi az esély rá, hogy minden fizikai képességeddel képben legyek az első alkalommal, ezért egy FMS szűréssel és egy konzultációval kezdünk. Ezután jön csak az adott állapotodhoz és célodhoz mérten az edzés, ami elsőre tűnhet túl könnyűnek, de mégis alaposan megdolgoztat...

Hogy is van ez?

Táplálkozási tanácsadás

Nem támogatom a rövid távú, kalória szegény, egyhangú fogyókúrákat/diétákat. Az életmódváltásban hiszek, a tudatosságban, és a kitartásban. Ha az ember igazán akarja, az új és megterhelőnek számító dolgok pár héten belül a rutinjaivá válnak. Megőrizheti egészségét, javíthat az életminőségén, miközben jól rézi magát a bőrében!

Miből áll egy Enitime étrend?

Kedvezmények

A megfelelő tápanyag bevitel alapvető mind a sportolás, a munkavégzés, a tanulás szempontjából. Legyen a cél fogyás, állóképesség növelés, vizsgára felkészülés, vagy stresszes életmód. Szeretem az olyan termékeket, amik támogatják a szervezetünket, jó minőségűek és könnyen beszerezhetőek.

Melyek ezek a termékek?

A legalapvetőbb vizsgálatok

Minden új kliensemmel folytatott konzultáció során górcső alá vesszük az életmódjukat, hogy a lehető legmegfelelőbb étrendet állítsam össze a számukra, melyet rendszerint kiegészítek életmód tanácsokkal is.
Amennyiben szükséges, ebben a cikkben említett vizsgálatok elvégzését is tanácsolom Nekik is...

Hogyan kezdjünk neki?

Kicsit jobban figyeljünk magunkra, hogy hogy épül fel egy hétköznapunk, hogy viszonyulunk a stresszhez, mennyire tudjuk kipihenni magunkat, hogyan táplálkozunk, milyen a folyadékbevitelünk, mozgunk-e eleget, vagy inkább túl sokat, mennyire tudunk koncentrálni napi szinten a dolgainkra, hogyan teljesítünk…
Olvashattátok, hogy több minden állhat a panaszaink hátterében, így a komplett képet kell nézzük, holisztikus szemlélettel.

A holizmus kifejezés (a görög „holos” szóból) a teljesség figyelembevételét jelenti. A holisztikus szemléletű gyógyítás az embert egésznek tekinti, feltételezi testének, szellemének és érzelmeinek egységét. A holisztikus szemlélettel gyógyító szakember nemcsak a betegséget, a megbetegedett szervet, vagy testrészt, hanem a beteget gyógyítja, egészségét kívánja helyreállítani, fenntartani.

Fájdalom fellépésekor az érintett területre koncentrálunk, nem ismerve az összefüggéseket. Ilyen például a sok ülés okozta derékfájdalom, ami valójában nem a derekunkból, hanem a farizmunkból ered és azt kell lazítani, nyújtani, és erősíteni. Nem pedig a derekunkat dögönyözni és mindenféle fájdalomcsillapító krémmel kenni, vagy tapaszolni.
Sok esetben nem feltétlenül a panasz valódi forrását kezdjük el kezelni, így a valódi probléma nem múlik, huzamosabb ideig fennáll, fájdalmat, kellemetlenséget és előbb-utóbb valami megbetegedést okozva. És továbbra is csak azt tudom hangsúlyozni: minden összefügg mindennel! De ezt talán már kezditek is átlátni.

EMÉSZTÉS:
Amennyiben állandó emésztési zavarokkal küzdünk, puffadunk, vagy nincs is székletünk, csináltassunk ételintolerancia tesztet.
Ha általában sok gyógyszert szed valaki, legfőképp antibiotikumot, vagy éhgyomorra issza a kávét, a bélflórájának leépült állapota is okozhatja a puffadást, és még a tápanyagok sem képesek felszívódni. Erre egy megfelelő probiotikum kúra és egy terápiás diéta teljesen jó hatással van!
Ahogy a fogyásképtelenség, az állandó fáradékonyság, folytonos cukros (keményítő) ételek utáni csillapíthatatlan vágy, éhségrohamok, nyugtalanság, remegés, vérnyomás esés, verejtékezés is több okból eredhet, ugyanígy hasnyálmirigyünk is jelezhet. Erre való a 3 vagy 4 pontos terheléses vércukor vizsgálat, mely az esetleg fennálló inzulin rezisztenciát is megállapítja.

ALVÁSMINŐSÉG:
Egy rossz párna, vagy matrac is okozhat kialvatlan éjszakát és fájdalmas ébredést.
Figyeljük meg az alvás minőségét, mennyiségét is. Ha feszült az ember, és állandóan a munkán, vagy azon jár az esze, ami feszültté teszi, lefekvés előtt is, az nem segít hozzá a nyugodt és pihentető alváshoz. Van, aki elvan 6 óra alvással, de átlagosan napi 7-8 óra az, ami ideális lenne a szervezet számára, főleg, ha éjfél előtt sikerül álomba szenderülni.
A túl későn fekvés, túl korán kelés, főleg, ha ezt még megfejeljük késő esti tv-zéssel és ébredéskor azonnali telefonnyomkodással, megborítja a kronobiológiai, vagyis a circadian ritmusunkat, mely kihat a regeneráció elmaradására és megborítja szervezetünk természetes működését.

STRESSZ és PAJZSMIRIGY:
Pajzsmirigyünk (melyről az utóbbi időben egyre többet hallhatunk) egy energiaközpontként funkcionál, hatása van a növekedésre, a fejlődésre, és bár működési zavarai mindkét nemet érintik, mégis nőknél jóval gyakrabban fordulnak elő. E létfontosságú mirigyünk a megfelelő működéstől eltérően alul- és túlműködni is képes.
Az állandó stressz és kimerültség, nagyobb trauma, rendszertelen étkezés és túl kevés kaja, pl egy alulkalkulált diéta, vagy fogyókúra esetében pajzsmirigy alulműködéshez is vezethet. Amennyiben vannak jelző panaszaink (fogok róluk bővebben írni) mielőbb járjunk a végére!

Hogy ezt kivizsgáltassuk, endokrinológushoz kell fordulni, kérni vérvételt (T3, T4, rT3, ANTI-TPO, TSH, TRAK) és pajzsmirigy ultrahangot. Létezik alulműködés gyorsteszt, kipróbáltam, arról is lesz külön írás, de röviden annyit egyelőre: sajnos nem elég egy pontos diagnózishoz!

MENSTRUÁCIÓS GÖRCSÖK – ÖSZTROGÉNTÚLSÚLY:
A következő bekezdés, bár női téma, nem csak a hölgyeknek szól! Nem lehet tudni, hogy kinek a barátnője, vagy húga, lánya szenved még nagyon erős menstruációs görcsöktől, és szorul segítségre!
De az is biztos, hogy az okozója nem csak a hölgyeket veszélyezteti, csak a mi esetünkben komolyabb és többféle károkat tud okozni, és nem elhanyagolandó, hogy mindkét nem esetében meddőséghez vezethet!
Okozhatja ösztrogéndominancia (ösztrogén túlsúly), mely komolyabb betegségeket – és meddőséget is - okozhat, így lehet az ok már fennálló PCO, PCOS, mióma, ciszta, endometriózis is.
Hölgyek látogassanak el a nőgyógyászukhoz, kérjenek hormon panelt (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) és ultrahang vizsgálatot, ha (eredmények ismeretében) szükséges, forduljanak endokrinológushoz!
Az urak kérhetnek a háziorvostól is beutalót vérvételre, és tudnak menni endokrinológushoz.
(Babatervezés esetén mindkét félnek ajánlott a vizsgálat!)

 

Ha szeretnétek segítséget, hogy hogyan tudjátok rendbe tenni a számotokra megfelelő táplálkozással és életmódbeli változtatásokkal az egészségetek, keressetek bizalommal!

 

- Eni -

Tags:
© 2017-2019 Marton Enikő és Békássy Csaba. Minden jog fenntartva. Sablon: JoomShaper

A kényelmes és biztonságos online fizetést az OTP SimplePay rendszere biztosítja.